in

7 strikketips for nybegynnere

Strikkefeberen er over oss. De siste årene med pandemi og mer tvunget tid hjemme har gjort at mange har søkt etter nye hobbyer, og en av dem er uten tvil strikking. Er dette en ny verden for deg og du sliter med å komme i gang har du kommet til rett sted. Her finner du våre beste strikketips for nybegynnere.

1.  Kom i gang med strikkingen

Når du er helt ny i denne verdenen av garn og strikking, er det beste stedet å begynne med et sett strikkepinner på 4 mm, 4,5 mm eller 5 mm. Denne størrelsen gjør strikkepinnene enkle å holde og maskene er relativt store. På den måten er det lett å se hva du gjør. Sist, men ikke minst – det du strikker vokser raskt som kan være veldig motiverende.

2.  Velg riktig garn

Ditt første strikkegarn bør være litt luftig. Det er også et alternativ å strikke med to tråder sammen, da det kan bidra til å skjule feilene du (kanskje) kommer til å gjøre. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være litt utfordrende å passe på at begge trådene er med til en hver tid, så det er ikke like lett å for eksempel se på TV mens du strikker.

En annen ting å være oppmerksom på er fargen på garnet. Ja, sort passer til alt, men det er bare mye lettere å se maskene hvis du strikker med en lysere farge.

3.  Velg riktige strikkepinner

Du husker sikkert de lange strikkepinnene fra barneskolen, eller kanskje du fikk et par da bestemor ville lære deg å strikke som liten. Disse kalles strømpepinner. Det er ikke feil å begynne med strømpepinner, men mange anbefaler å venne seg til å bruke rundpinner i stedet. Navnet rundpinner er litt misvisende – du må ikke strikke rundt-og-rundt, men kan enkelt strikke frem og tilbake på dem også. Det kan være mer praktisk og gjøre det enklere å håndtere strikketøyet da masker ikke faller av pinnene like enkelt og det kan hvile i fanget mens du strikker.

Hvilket materiale strikkepinnene er laget av, har også innvirkning på strikkingen din. Når du for eksempel jobber med veldig glatte garn som Tencel og bambusgarn, kan det være bedre å strikke på tre- eller plastpinner fremfor metallpinner. Mens akryl, som ikke glir like lett, er det være ideelt å strikke på metallpinner da de er ganske glatte. Det viktige er at du ikke bytter mellom pinner av forskjellige materialer når du strikker på et prosjekt. De forskjellige materialene kan påvirke hvor stramt eller løst du strikker, og påvirker derfor fasongen på det ferdige plagget ditt. Du finner strikkepinner HER.

Prøv litt ulike materialer og finn din favoritt.

4.  Ha riktig verktøy

Godt verktøy er halve arbeidet, og det gjelder i høyeste grad også strikking. Alle nybegynnere bør skaffe seg et målebånd, en god ullnål, en liten saks og maskemarkører – masse maskemarkører! De er din beste venn fordi de hjelper deg å holde styr på når du skal øke eller redusere masker, når omgangen begynner og hvor mange ganger du har økt. Det er også smart å ha mer enn én type maskemarkører. Noen bruker runde markører for å holde styr på økninger til raglan, og maskemarkører som kan åpnes og tas av når prosjektet er ferdig for å gi oversikt over økninger. Et tips er å bruke maskemarkører i flere ulike farger. En farge kan eksempelvis markere begynnelsen av runden, en annen hvor du skal lage raglan og en siste som holder styr på hvor repetisjonen begynner og slutter.

Hvis du blir bitt av strikkebasillen og bestemmer deg for å investere i et sett med utskiftbare rundpinner, så er det også praktisk å ha en pinnemåler. Merket som viser pinnestørrelse, blir som regel ganske fort slitt bort og da er det fint med et verktøy du kan stikke pinnen inn i for å sjekke hvilken størrelse det er.

5.  Må jeg alltid strikke prøvelapp?

Prøvelapper er et evig tema for diskusjon blant både nye og erfarne strikkere. Noen orker ikke tanken på dette, og andre har et religiøst og ikke-kompromissløst forhold til å strikke prøvelapper.

Nei, ikke alle prosjekter krever at du strikker en prøvelapp først. Skal du strikke et sjal eller teppe der størrelsen ikke trenger å være helt nøyaktig, så er det strengt tatt ikke nødvendig. Det kan likevel være lurt, spesielt hvis du ikke har jobbet med garnet du bruker før.

Strikkefastheten din bestemmer ikke bare størrelsen på det ferdige prosjektet, men også hvor mye garn du kommer til å bruke. Hvis du har valgt å begynne på et prosjekt med et komplisert mønster eller struktur, kan du oppleve at det ser merkbart annerledes ut hvis du ikke treffer riktig strikkefasthet.

6.  Internett er din venn

YouTube er et godt sted å begynne hvis du har blitt hekta og ønsker å lære å strikke. Her kan du lære alt – fra nybegynnerteknikker som å legge opp, strikke rett og vrang til mer avanserte teknikker som Magic Loop og German Short Rows.

7.  Nybegynnervennlige prosjekter

De fleste som er helt ferske strikkere lurer på hvor de skal starte. Det beste prosjektet du skal starte med er enkelt og greit – et prosjekt du virkelig har lyst til å gjennomføre.

Her kommer noen forslag til noen enkle og gjennomførbare nybegynnerprosjekter som gir mestringsfølelse.

Kjøkkenkluter

Det klassiske nybegynnerprosjektet er definitivt kjøkkenkluten. Her kan du øve på å treffe riktig strikkefasthet og bli introdusert for nye teknikker uten at det trenger å bli helt perfekt – og hvem trenger vel ikke en kjøkkenklut til? Du finner kjøkkenkluter her!

Scrunchie eller hårstrikk

En scrunchie er et enkelt prosjekt som i tillegg er supertrendy. Med en stilig farge eller tråd med glitter, kan den brukes til både hverdags og fest. Et tips er å strikke hårstrikk i refleksgarn for å synes litt bedre i vintermørket.

Vest

Hiv deg på trenden og strikk en kul vest på store pinner. Det finnes mange gode oppskrifter på strikkevester som både er enkle og raske å strikke. KLIKK HER for GRATIS strikkeoppskrift på en enkel vest!

Uansett hvilket prosjekt du velger å begynne med, husk at det viktigste er at du kjenner at motivasjonen for å fullføre det er der.

Jeg håper dette blogginnlegget har gitt lyst til å kaste deg over strikkepinnene og ditt første strikkeprosjekt! Masse lykke til! KLIKK HER for å finne et nytt strikkeprosjekt!

What do you think?

Written by Ulla Norakk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

GIPHY App Key not set. Please check settings

7 overraskende helsefordeler med strikking

8 ting du ALDRI bør si til en som strikker!!!